Sytt till mor min

 I våras, så pass länge sedan att jag faktiskt inte minns när det var i alla fall, så var jag och min mamma till Jofotex tillsammans. Mamma hittade några tyger och ett mönster som hon inhandlade. Det enda tyget var ett ulltyg och det klipptes snabbt till till en väst utifrån mönstret. Men de andra tygerna lämnade hon i min "vård" för att hon ville ha sig två tunikor utifrån mönstret. Sedan har allt blivit liggande. Det ena efter det andra har fått slinka före i kön. Sorry mamma! Men så nu under sommaren bestämde jag mig för att nu skulle det baske mig bli av. Så i början av juli var topparna slutligen färdiga (men jag ligger som sagt lite efter med bloggandet).
 
Med hennes mått framför mig klurade jag och gick sedan lös på tygerna. Det visade sig dock snabbt att vi hade köpt lite för lite tyg. Så det fick bli till att tänka om gällande ärmarna. Den första tunikan fick ha korta ärmar i stället för 2/3 längd som det var tänkt enligt mönstret. Den andra tunikan fick i stället ärmar i en helt annan färg. Trots att mamma helst ville ha topparna "rena" och enbart svart/vita. Men man tager vad man haver och dessutom hade jag något i bakhuvudet om att mamma ofta har lite orange, korall ja den skalan i garderoben sedan tidigare och att det är en färg som funkar bra på henne. Den första toppen är jag jättenöjd med, tycker att den blev kanonfint och lägger sig snyggt i halsringningen etc. Blev dock lite förskräckt när jag provade den och kunde ha den själv (något för tight dock) då mamma är bra mkt mindre än mig just nu. Och då hade jag ändå mätt på mönstret och gått efter hennes mått och till slut valt storlek S som jag inte tror är en storlek hon brukar köpa.
 
Tyg: ett tyg från Jofotex som jag är ganska säker på är sprungen ur det danska barnklädesmärket Hugin & Mugin. Mönstret är Multisnitt (också danskt) men jag minns inte beteckningen och storleken alltså S.
 
Tunikan i tyget nedan var lite mera svårsydd. Tyget är mer åt viscosejerseyhållet. Lite mindre stadigt och med tyngre fall. Halslinningen har en tendens att vilja vika sig lite utåt och fållen fram ser jag så här i efterhand att den gärna vill dra sig lite. Här blev det som sagt orange ärmar vilket jag faktiskt tycker blev en riktigt schysst kombination till slut. Ni får se tunikan i två versioner där den första bilden visar original, med hellånga ärmar som avslutas med resår för lite "puff". Mamma kände dock att ärmarna kändes lite långa och vi kom överens om att det kanske var bättre med originalets 2/3 ärm i stället, dock utan resårkanal/band för att snöra åt.
 
 
Tyg: cirklar/planeter/bubblor från Jofotex, orange trikå från densamma. Storlek S, Multisnitt. Versionen på bild två är alltså den slutgiltiga versionen.
Kommentera inlägget här: